Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Μπριός πλεξούδα με πραλίνα και φουντούκια!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Υλικά:


Για το μπριός:
100γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
250 ml γάλα φρέσκο
2 αυγά + 1 για το αύγωμα
100γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Για την γέμιση:
100γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα ή άλλο ξηρό καρπό
250γρ. πραλίνα σοκολάτας
100γρ, κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χωρίς να γίνει καυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και  προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Δημιουργούμε έτσι μια ζυμαρένια μπάλα την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό περιβάλλον αν γίνεται να ξεκουραστεί και να ανέβει.
Όταν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια μεγάλη και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα  30 Χ 40εκ, και πάχος 2-3χλστ. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την πραλίνα που έχουμε από πριν αραιώσει με την κρέμα γάλακτος για να απλώνει καλύτερα και πασπαλίζουμε τα φουντούκια να πάνε παντού.
Τυλίγουμε σε ρολό το φύλλο μας από την φαρδιά του πλευρά και με ένα κοφτερό μαχαίρι το χωρίζουμε κατά μήκος στην μέση. Το πλέκουμε σε πλεξούδα προσέχοντας η εσωτερικές του πλευρές να <<κοιτάνε>> συνεχώς προς τα πάνω. Το ενώνουμε σαν στεφάνι και το τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στην μέση, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά από πριν και το αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
Όταν συμβεί αυτό, αυγώνουμε καλά-καλά το μπριός μας παντού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, για 45΄ περίπου, αν κάποια στιγμή ροδίσει πριν να έχει ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 5-10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.



Σημ: η ιδέα αυτής της συνταγής ως προς την εμφάνιση και την γέμιση είναι από συνταγή του Άκη Πετρατζίκη <<Γλυκό ψωμί με πραλίνα σοκολάτας>>. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου