Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα ανεβατή και μυρωδάτη!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Υλικά:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και ελάχιστο παραπάνω)
¾ της κούπας βούτυρο αγελάδος
1 κούπα ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 αυγά + 1 για το αύγωμα
¾ κούπας φρέσκο γάλα
15 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μισή κούπα χοντροαλεσμένα φουντούκια
½ κούπα κόντιτα (ότι σας αρέσει)

Για την διακόσμηση:
50γρ, αμύγδαλο φιλέ ή ασπρισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν ελαφρά και να λιώσει η ζάχαρη. Προσοχή, όχι να κάψουν. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχουμε κατεβάσει από την εστία και ανακατεύουμε γρήγορα με αυγοδάρτη.
Σε μια λεκάνη που έχουμε βάλει το αλεύρι, την μαγιά, την βανίλια, τα φουντούκια, το κόντιτα και τα ξύσματα, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα μείγματα.
Αφήνουμε την ζύμη μας για 2 ώρες να φουσκώσει και όταν αυτό συμβεί την πατάμε με την παλάμη μας στο κέντρο να ξεφουσκώσει ελαφρά και την μαζεύουμε σε μια μπάλα την οποία θα τοποθετήσουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και θα την πιέσουμε ελαφρά να απλώσει. Αφήνουμε την βασιλόπιτα μας για φουσκώσει και να απλώσει (περίπου 1 ώρα) και την αυγώνουμε καλά-καλά παντού. Την διακοσμούμε με το αμύγδαλο όπως θέλουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, σε αντιστάσεις, για 45 με 50 λεπτά.


Σημείωση: αν δεν την καταναλώσετε την ίδια μέρα, καλό θα είναι αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξετε με μεμβράνη και να την βάλετε στην κατάψυξη ώστε να μην χάσετε την τέλεια υφή της όταν θα την γεύεστε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου