Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικες γιορτές: και με την διατροφή τί γίνεται;;; απο την διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαρία Λαντζάκη

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
    Οι γιορτινές μέρες  επιτέλους έφτασαν και μαζί με φίλους και συγγενείς γιορτάζουμε τα όμορφα  Χριστούγεννα! Είναι μέρες εορτών και είναι μια ευκαιρία και για μας τους ίδιους να χαλαρώσουμε , να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και από το στρες που μας έχει πλέον καταβάλλει. Το φαγητό και τα γλυκά φυσικά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όλοι έχουμε συνδυάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες,  τις δίπλες και τα γιορτινά φαγητά που σίγουρα ξεφεύγουν
από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
      Πόσο πρέπει όμως να ανησυχούμε και να αγχωνόμαστε για την διατροφή μας τις γιορτινές αυτές μέρες; Σίγουρα η διατροφή μας δεν θα πρέπει να γίνει εμμονή, να προκαλεί  πανικό  και ούτε να είναι ένας λόγος για τύψεις και ενοχές. Μην ξεχνάμε, το φαγητό δεν παύει να είναι απόλαυση και ευχαρίστηση και ιδιαίτερα τώρα που είναι και ένα λόγος συγκέντρωσης αγαπημένων προσώπων.
       Η λέξη κλειδί που όλοι έχουμε ακούσει τόσες φορές και που πρέπει στην πράξη να εφαρμόσουμε και στην διατροφή μας είναι το «μέτρο».  Μέτρο στην διατροφή για να βρεθεί ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «απαγορευμένες» τροφές. Αντίθετα, κύρια σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα ενός τροφίμου. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός και μόνο γλυκού δεν θα ταράξει την ισορροπία στην διατροφή μας. Η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση όμως σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Τα γλυκά σίγουρα δεν μπορούν να λείψουν από ένα διαιτολόγιο και ειδικά αυτές τις μέρες που τα βλέπουμε σχεδόν παντού! Αν λοιπόν μετριάσουμε την κατανάλωση τους, θα μπορέσουμε και εμείς να απολαύσουμε το γλυκό που μας αρέσει χωρίς το γεγονός αυτό να μας δημιουργεί τύψεις,ενοχές και στερήσεις.
      Σίγουρα η περίοδος των γιορτών δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για μια απώλεια βάρους όμως είναι σημαντικό να φροντίσουμε να έχουμε ένα ουδέτερο ενεργειακό ισοζύγιο. Η ενέργεια (θερμίδες) δηλαδή που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα να ισοδυναμεί με την ενέργεια που δαπανούμε. Για παράδειγμα εάν καταναλώσουμε παραπάνω φαγητό  μέσα σε μια ημέρα  από όσο χρειαζόμαστε πρέπει να φροντίσουμε να κινηθούμε περισσότερο ώστε να αυξηθούν οι καύσεις του σώματος μας (με μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής να υπάρχει μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας). Στην πράξη, περπατάμε περισσότερο, χρησιμοποιούμε ποδήλατο, γυμναζόμαστε,  αφήνουμε το αμάξι λίγο πριν τον προορισμό μας για να περπατήσουμε περισσότερο και αν κάποιοι από μας δυσκολευόμαστε με την ιδέα της  άσκηση ή μας τρομάζει μπορούμε απλά να αυξήσουμε τις βόλτες μας στο κέντρο της πόλης.
        Ας κρατήσουμε λοιπόν κατά νου τις λέξεις  «ισορροπία» και «μέτρο». 
Ας σκεφτούμε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν «γλυκό» πειρασμό ή έναν γιορτινό μπουφέ αν πραγματικά χρειαζόμαστε την παραπάνω ποσότητα. Ας σκεφτούμε:

-Μήπως μέσα στο τριήμερο κατανάλωσα παραπάνω φαγητό , αλκοολούχα ποτά ή παραπάνω γλυκά απ’ ότι συνηθίζω; Άρα καλό θα ήταν να αυξήσω την φυσική μου δραστηριότητα και να μειώσω την θερμιδική μου πρόσληψη.
 -Τηρώ  την ισορροπία των γευμάτων μέσα στην ημέρα (γεύματα και ενδιάμεσα σνακ ανά 3-4 ώρες); 
 -Μήπως παραλείπω συχνά το πρωινό μου;
- Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση;
Και πάνω απ’ όλα να θυμόμαστε ότι τα γιορτινά τραπέζια γίνονται για να μαζευτούμε φίλοι και συγγενείς. Θα ήταν λάθος μας να αποφεύγουμε και να φοβόμαστε τέτοιες καταστάσεις λόγω του φαγητού. Θα τα απολαύσουμε, θα γελάσουμε και θα τα ευχαριστηθούμε .Καλές γιορτές  με υγεία και χαρ

Γραφείο Διαιτολογίας & Διατροφικής Υποστήριξης   Λαντζάκη Μαρία  (MSc) 
email: marialantzaki@hotmail.com τηλ: 282150 3410

1 σχόλιο: