Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η ψυχολογία των Χριστουγέννων, απο την Λουκά Βάγια, Συμβουλευτική Ψυχολόγο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Φωτισμένοι δρόμοι, στολισμένες βιτρίνες, χαρούμενες μελωδίες ακούγονται από παντού…τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!!! Η ψυχολογία μας σιγά-σιγά αλλάζει…μάλιστα κάποιοι αναρτούν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετρώντας αντίστροφα για τις γιορτές! Οι περισσότεροι από μας, και κυρίως τα παιδιά, προσμένουμε αυτές τις γιορτές με ανυπομονησία και με μια παιδική νοσταλγία που μας βοηθά
να βγούμε από την εξοντωτική και ψυχοφθόρα καθημερινότητα και να γεμίσουμε από συναισθήματα χαράς, ξεκούρασης, συνάντησης με αγαπημένα πρόσωπα και κυρίως γεμίζουμε ελπίδα ότι θα προκύψουν θετικές αλλαγές στη ζωή μας με τον ερχομό του νέου έτους. 
     Αξίες πολύ σημαντικές στη ζωή μας, όπως η καλοσύνη, η συμπόνια, η αγάπη, η γενναιοδωρία...στηρίζουν όλο το χριστουγεννιάτικο πνεύμα κι έχουμε την τάση να τις υιοθετούμε σε πιο έντονο βαθμό από την 1η έως την 31η Δεκεμβρίου… Σαν μαγικά φίλτρα, όλες αυτές οι αξίες, τρυπώνουν στη ζωή μας παρέα με τον Αη Βασίλη, τα Καλικαντζαράκια και τα αστραφτερά στολίδια και εκτοξεύουν την αισιοδοξία μας στα ύψη…
     Βέβαια, τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με ανταλλαγές δώρων και υλικά αγαθά. Εάν λάβουμε υπόψη ότι σαν μέρος των εορτασμών καλούμαστε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα που για τους περισσότερους, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν περισσεύουν, την αγωνία να ετοιμάσουμε το σπίτι στην εντέλεια ώστε να είναι έτοιμο να “δεχτεί” επισκέψεις καθώς και την “πίεση” να ζήσουμε τα Χριστούγεννα με έναν ξεχωριστό τρόπο και γεμάτοι ευτυχία όπως μας επιτάσσει –σε κοινωνικό επίπεδο πάντα- μια τέτοια λαμπερή γιορτή, τότε τα Χριστούγεννα επιφορτίζονται με ένα ψυχικό βάρος για αρκετούς πλέον συνανθρώπους μας. 
   Πολλοί άνθρωποι αυτήν την εποχή του χρόνου έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τη μοναξιά που νιώθουν και με αυτά που δεν πάνε όπως θα ήθελαν στη ζωή τους. Αυτή η περίοδος αποδεικνύεται πιο δύσκολη για τους ηλικιωμένους, για ανθρώπους που έχουν χωρίσει πρόσφατα από μια σχέση ή από έναν γάμο, που έχουν ανοιχτά θέματα με μέλη των οικογενειών τους, ή που έχουν βιώσει πρόσφατα ένα οικογενειακό πένθος.
    Γι’ αυτό τον λόγο, όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν βιώνει ο καθένας από μας, οικονομικές, ψυχολογικές, κοινωνικής και συναισθηματικής φύσεως, ας δώσει έμφαση στο βαθύτερο νόημα των εορτών και των αξιών που αυτές πρεσβεύουν. Και δεν έχει να κάνει καθόλου με υλικά αγαθά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στο τι «παίρνουμε», αλλά σε εκείνα που «δίνουμε». Μέσα σε αυτό το παραμυθένιο κλίμα των Χριστουγέννων ξυπνά για άλλη μια φορά το παιδί μέσα μας που χρειάζεται να νιώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που το αγαπούν, που το στηρίζουν, που θέλει να ανήκει κάπου και που διψά να αφεθεί στο όμορφο παραμύθι της αγάπης. 

     Γι’ αυτό λοιπόν, αξίζει να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε συναντήσεις με πρόσωπα που πραγματικά μας αγαπούν και μας νοιάζονται, χωρίς το «περιτύλιγμα» της εικόνας, και χωρίς ακριβά δώρα ή τραπέζια, γιατί μόνο με απλότητα και αγάπη μπορούμε να βαδίζουμε μπροστά, να ζούμε κάθε στιγμή του χρόνου στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, που δεν είναι άλλο από την χαρά, το μοίρασμα και την αισιοδοξία πως όλα τα πράγματα θα φτιάξουν και το μέλλον μας θα είναι ευοίωνο και ελπιδοφόρο!!!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και ευημερία!!!


Λουκά Βάγια, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Απόφοιτος Α.Π.Θ. & Πανεπιστημίου Sheffield Μ. Βρετανίας, τηλ. 2821041159)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου