Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Γαμοπίλαφο!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Δεν θα μπορούσα να είμαι από τα Χανιά, να έχω blog με συνταγές και να μην υπάρχει αυτή του γαμοπίλαφου!!! Παραδοσιακό φαγάκι που συνοδεύει πάντα όλες τις χαρές των Χανιωτών και τώρα πια όχι μόνο. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά:

Για 8 άτομα:
*2 κιλά αρνί ζυγούρι κομμένο σε μερίδες
*½ κοτόπουλο χωριάτικο κομμένο σε μερίδες
3 ποτήρια νερού ρύζι καρολίνα
Χυμό 2 λεμονιών (εξαρτάται πώς σας αρέσει)
10 ποτήρια νερού από τον ζωμό που θα προκύψει
Αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε στα 2/3 της νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα κρέατα και προσέχουμε γιατί μετά απο λίγη ώρα θα αρχίσουν να βγάζουν αφρούς που πρέπει να αφαιρέσουμε με τρυπητή κουτάλα ή σουρωτήρι μέχρι να μην βγάζουν άλλο. Αλατίζουμε το κρέας μας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν το κρέας μαλακώσει το τραβάτε από την κατσαρόλα και σουρώνεται τον ζωμό.
Γυρνάτε τον σουρωμένο ζωμό στην κατσαρόλα αφού τον μετρήσετε με ποτήρι νερού και βάλετε μέσα 10 ποτήρια. Αν σας περισσέψει ζωμός τον κρατάτε στην άκρη μήπως χρειαστεί ή για να ξαναζεστάνετε το πιλάφι ή για κάποια άλλη Παρασκευή.
Όταν ο ζωμός αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σχετικά πολύ συχνά. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι στο φουλ. Αν πιστεύεται ότι χρειάζεται λίγο ακόμα ζωμό μπορείτε να προσθέσετε.
 Όταν το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει, αποσύρεται την κατσαρόλα από το μάτι και ρίξτε όσο λεμόνι σας αρέσει καθώς και αλάτι αν χρειάζεται. Το ψήσιμο του θα ολοκληρωθεί μόνο του.
Σερβίρετε το με το κρέας του και μην ξεχάσετε να τρίψετε φρέσκο πιπεράκι!!!

Σημ; Ταιριάζει απίθανα και συνηθίζεται να σερβίρεται με γιαούρτι που βάζει ο καθένας μια κουταλιά στο πιάτο του


* Μπορείτε να το κάνετε και μόνο με αρνί ή μόνο με κοτόπουλο (απαραίτητο να είναι γνήσιο χωριάτικο), απλά αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου