Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Κέικ με κράνμπερι (cranberries)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Η συνταγή που ακολουθεί προορίζεται για φόρμα αρκετά μικρού μεγέθους (17 εκ. διάμετρος), αν επιθυμείτε να το κάνετε σε μέγεθος κανονικής φόρμας, διπλασιάστε τα υλικά.

Υλικά:

Για το κέικ:
130γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα φρέσκο γάλα
1 κούπα  ζάχαρη λευκή


2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ
2 αυγά
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού


5 σταγόνες άρωμα περγαμόντου (προαιρετικά, του πάει όμως τέλεια)
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ κούπας αποξηραμένα γκράνμπερις (granberries)

Για το γλάσο:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

       Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το άρωμα περγαμόντου, τον κάρδαμο και αφού αναμειχθούν καλά τα υλικά, προσθέτουμε  το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε και τα γκράνμπερις.
        Για να μη σας κολλήσει ποτέ το κέικ στη φόρμα αλείψτε την παντού με βιτάμ και στη συνέχεια πασπαλίστε την με τριμμένη φρυγανιά. Πετάξτε το περίσσευμα και ρίξτε μέσα το μείγμα του κέικ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 1 ώρα.
Για το αν είναι έτοιμο το κέικ γνωρίζετε ότι πρέπει να βυθίσετε στη μία ώρα περίπου στο κέικ ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά ούτε βυθίζουμε μαχαίρι πριν τη μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε  από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρουμε. 

Όταν κρυώσει το κέικ ανακατεύουμε  όλα μαζί τα υλικά για το γλάσο φροντίζοντας να γίνει παχύρευστο και περιχύνουμε το κέικ μας. Διακοσμούμε με γκράνμπερις και είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου