Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Καλιτσούνια Ηρακλειώτικα της φίλης μου Μαρίας Βερτούδου!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Αυτά τα γλυκά καλιτσουνάκια τα λατρεύω!!! Είναι συνταγή της φίλης μου της Μαρίας (Βερτούδου) και την ευχαριστώ πολύ. Τα κάνω κάθε χρόνο σίγουρα το Πάσχα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προτείνονται για όλο το χρόνο) και ….τρελαίνω κόσμο!!!

Υλικά:

Για τη γέμιση:
1 ανθότυρο Χανιώτικο ή μυζήθρα κατά τους Ηρακλειώτες… (γύρω στο 1 ½ κιλό)
300γρ. ζάχαρη
1 αυγό
Ξύσμα 2 λεμονιών

Για το ζυμάρι:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρέσκο γάλα
3 κρόκους αυγών
1 αυγό
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
Ξύσμα 2 λεμονιών
Αλεύρι όσο σηκώσει ώστε να μη μας κολλάει στα χέρια το ζυμάρι αλλά και να βγαίνει στην μηχανή για φύλλο.


Για επάλειψη θα χρειαστούμε αυγό χτυπημένο, σουσάμι και κανέλα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά για την γέμιση μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συνεχίζουμε ετοιμάζοντας το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υγρά μαζί, με αυγοδάρτη στην αρχή και ρίχνοντας στη συνέχεια σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και την αμμωνία και ζυμώνοντας με τα χέρια μας.
Όταν η ζύμη δεν θα μας κολλάει καθόλου στα χέρια και αφού κάνουμε μια προσπάθεια να την περάσουμε από την μηχανή για φύλλο, αν περνάει χωρίς να μας κολλάει είναι έτοιμη.
Ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα με τελικό το Νο 5 της μηχανής και με ένα νεροπότηρο κόβουμε κυκλικούς δίσκους,. Μην τους κόψετε σε  μεγαλύτερο μέγεθος γιατί θα σας βγουν πολύ μεγάλα.
Αφού κόψουμε τους δίσκους βάζουμε στον καθένα από ένα κουταλάκι του γλυκού (όχι γεμάτο) γέμιση, την απλώνουμε και τον κλείνουμε διπλώνοντας από 3 πλευρές το φύλλο προς τα μέσα.
Αλείφουμε την επιφάνεια ολόκληρη με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.
Ψήνουμε στους 180ο C σε αντιστάσεις και προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα καλιτσουνάκια μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου