Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Λαχανοντολμάδες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Υλικά:

1 μεγάλο αφράτο λάχανο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνα τσαγιού ρύζι τύπου Αμερικής
1 ματσάκι άνηθο
1 κύβο knorr μοσχάρι
1 κουτ. σούπας κύμινο

1 νεροπότηρο λάδι
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το λάχανο :
Με ένα μαχαίρι προσπαθούμε να αφαιρέσουμε όσο πιο βαθιά το κοτσάνι από το λάχανο και δημιουργούμε μια τρύπα. Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει βυθίζουμε το λάχανο ολόκληρο με την τρύπα προς τα κάτω. Ζεματάμε για 5 λεπτά και το τραβάμε. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα ένα-ένα και τα κόβουμε σε αρκετά φαρδιές λωρίδες.

Για τη γέμιση:
Αναμιγνύουμε  όλα τα υλικά μαζί εκτός του κύβο ( και εκτός του λάχανο εννοείται), και έχουμε έτοιμη τη γέμιση.

Διαδικασία τυλίγματος:
Παίρνουμε μια λωρίδα λάχανο και βάζουμε στην αρχή της μια κουταλιά σούπας από τη γέμιση. Φροντίζουμε να τυλίξουμε και από τα πλάγια για να μη μας αδειάσουν τα ντολμαδάκια μας. Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε στον πάτο τα κοτσάνια από τον άνηθο και από πάνω τους βάζουμε ένα-ένα τους λαχανοντολμάδες. Όταν τελειώσουμε τους ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στο οποίο έχουμε λιώσεις τον κύβο και τα πλακώνουμε με ένα πιάτο.
Αφού πάρουν βράση τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμοι μπορείτε να τους καταναλώσετε κατευθείαν στύβοντας λίγο λεμόνι από πάνω. Υπάρχει όμως και η εκδοχή που τους αυγοκόβουμε και πραγματικά γίνονται πεντανόστιμοι.

Για την εκδοχή αυτή:
Στο μούλτι χτυπάμε ένα αυγό και μετά  χτυπώντας με ένα πιρούνι προσθέτουμε σιγά-σιγά χυμό από ένα λεμόνι. Στη συνέχεια παίρνουμε ζωμό με μια κουτάλα από τους λαχανοντολμάδες που τους έχουμε μόλις κατεβάσει από την εστία και τον προσθέτουμε και αυτόν σιγά-σιγά στο αυγό ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν προσθέσουμε περίπου μισό ποτήρι ζωμό είμαστε έτοιμοι να τον ρίξουμε στην κατσαρόλα μας (χωρίς να μαγειρεύονται) και είναι έτοιμοι!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου