Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πασχαλινά υπέροχα τσουρέκια!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Υλικά:
Για 14 περίπου τσουρέκια

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:
400ml νερό
1 ξυλο κανέλας
5-6 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Φλούδα ενός λεμονιού

Για το ζυμάρι:
2.600γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1 κιλό  ζάχαρη
160γρ.  μαγιά νωπή
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
280γρ. βούτυρο αγελάδος
400ml. γάλα φρέσκο
12 αυγά
1 κουταλιά σούπας κόλιανδρο
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
1 κουταλιά σούπας κακουλέ
5 σταγόνες μαστιχέλαιο

2 αυγά για την επάλειψη
αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
 Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την ενεργοποίηση της μαγιάς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε κρατώντας 400ml και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Όταν γίνει του προσθέτουμε την μαγιά, 2 κουταλιές ζάχαρη (από αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε), και 3 κουταλιές αλεύρι. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει και να αφρίσει (γύρω στα 20 λεπτά).
Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει και το βούτυρο (όχι να κάψει).
Στο μούλτι τρίβουμε όλα μαζί κακουλέ, μαχλέπι, κόλιανδρο να γίνουν σκόνη και αφαιρούμε τα πολλά-πολλά φυλλαράκια του κακουλέ.
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τα υλικά της κατσαρόλας,τα αυγά, τα μυρωδικά πού τρίψαμε και το ανάπυμα που έχει φουσκώσει. Τα ανακατεύουμε με σύρμα στην αρχή και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη και όταν τελειώσει το αλεύρι αν κολλάει λίγο (τονίζω: λίγο) δεν θα προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Αν κολλάει πολύ ρίξτε λίγο ακόμα.
Τυλίγουμε την λεκάνη μας γύρω-γύρω με μεμβράνη, την σκεπάζουμε και με κάτι ζεστό και την αφήνουμε να διπλασιαστεί (μη σας πω και τριπλασιαστεί) σε όγκο.
Θα σας πάρει γύρω στις 2 ώρες.
Όταν η ζύμη ανέβει βουτυρώνουμε συνέχεια τα χέρια μας και κόβουμε κομμάτια βάρους 300γρ. (τα ζυγίζουμε), τα πλάθουμε κορδόνια πάχους περίπου 2 δακτύλων και τους δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε (σαλιγκάρι, S, πλεξούδα κ.λ.π.).
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλες και τα σκεπάζουμε ξανά με κάτι ελαφρύ και ζεστό (π.χ. φλις κουβερτάκι) και περιμένουμε ξανά να διπλασιαστούν τα τσουρέκια μας σε όγκο (γύρω στην 1 με 1 ½ ώρα ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα ψήνουμε στους 170ο C σε αντιστάσεις, για 20 με 25 το πολύ λεπτά. Όταν τα βγάζετε από το φούρνο καλό είναι να τα τοποθετείτε σε σχάρα ώστε να στεγνώνουν και από κάτω και να μην ιδρώνει ο πάτος τους. Όταν κρυώσουν μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη αφού τα τυλίξετε καλά με μεμβράνη.

1 σχόλιο: