Όταν την συνταγή στη δίνει μια τόσο προκομμένη φίλη σου, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ΤΕΛΕΙΟ!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι Ταταράκη!!!
Υλικά:
Για 16 Ντόνατ*:
700 με 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο λιωμένο*
1 κούπα γάλα χλιαρό*
½ κουταλάκια του
γλυκού αλάτι
7 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
10 σταγόνες υγρή βανίλια
100γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή νουτέλα
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ζυμαράκι μας.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το γάλα, την μαγιά, τη ζάχαρη, τα αυγά το
βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το
αλάτι, σταδιακά το αλεύρι και με το χέρι
μας ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα απαλό, ζυμάρι. που δεν κολλάει στα
χέρια αλλά όχι σφικτό. Να έχουμε υπόψη μας ότι όταν θα φουσκώσει θα είναι πολύ
πιο διαχειρήσημο. Όταν έρθει στο σημείο που επιθυμούμε το μαζεύουμε σε μπάλα,
το σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί (περίπου μία (1) ώρα, ίσως και
παραπάνω ).
Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, λαδώνουμε τα χέρια μας,
αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια και απλώνουμε το ζυμάρι μας προσπαθώντας να του
δώσουμε σχήμα μπαγκέτας – ρολό, γύρω στα 70 εκατοστά μήκος. Το χωρίζουμε σε 16 κομμάτια
με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Λαδώνουμε κάθε φορά τις παλάμες μας και παίρνοντας
ένα ένα κομμάτι το ανοίγουμε στην παλάμη μας, του προσθέτουμε 1 κοφτό κουταλάκι
του γλυκού μαρμελάδα ή νουτέλα, το κλείνουμε σαν πουγκί ενώνοντας καλά τις άκρες
και το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε ταψάκι με λαδόκολλα. Αφήνουμε
κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και στο ψήσιμο. Δύο ταψάκια
φούρνου θα χρειαστούμε. Τα σκεπάζουμε με λεπτή πετσετούλα και τα αφήνουμε για
20 λεπτά να πάρουν τον όγκο τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο
C ,
σε αέρα για να μπουν ταυτόχρονα και τα δύο ταψάκια. Ψήνουμε για 20 λεπτά και
όχι παραπάνω. Στα 15 λεπτά τσεκάρουμε αν πρέπει να αλλάξουμε θέση στα ταψάκια
για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Όταν ετοιμαστούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα
πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Τα απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα.. Προσωπικά μου
αρέσουν όταν κρυώσουν γιατί αναδεικνύονται τα αρώματα της βανίλιας και του βουτύρου.
*προσοχή, το γάλα και το βούτυρο πρέπει να είναι χλιαρά αλλά
όχι καυτά για να μην κάψουμε και καταστρέψουμε την μαγιά.
Δοκίμασε να βάλεις το αλάτι στο τέλος. Η συμβουλή του φουρνάρη στα αρτοσκευάσματα σε εργαστήριο που κάναμε στις αγροβιοτεχνίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το κάνω, ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή