Υλικά:
1 ½ κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
1 φλυτζάνα τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές
1 φύλλο δάφνη
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι, κόβουμε τα πλοκάμια του και το καθένα
στη μέση.
Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα και κόβουμε την κουκούλα του
σε τέσσερα κομμάτια.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια
θερμοκρασία, χωρίς λάδι και αφού ζεσταθεί καλά το σκεύος ρίχνουμε το χταπόδι
μέσα και το αφήνουμε να αποβάλλει τα περισσότερα από τα υγρά του αλλά και να
κοκκινίσει ομοιόμορφα. Σε αυτό βοηθάμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα και
προσέχοντας να μην μας κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Αν ναι, χαμηλώνουμε την
θερμοκρασία. Όταν κοκκινίσει καλά ρίχνουμε το κρασί και μετά από 5 λεπτά το
λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τη δάφνη και το πιπέρι, το
αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις για 5 λεπτά και μετά οπωσδήποτε χαμηλώνουμε
την θερμοκρασία πάρα πολύ και σιγομαγειρεύουμε για 1 περίπου ώρα, ανακινώντας
κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να μην μας πιάσει το χταπόδι. Δεν προσθέτουμε
ούτε νερό ούτε αλάτι!!!
Όταν μαλακώσει το χταπόδι μας είναι έτοιμο και 5 λεπτά πριν
ολοκληρώσουμε το ψήσιμο ρίχνουμε τις ελιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου