Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ψωμάκια για μπέργκερ και όχι μόνο!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

 Υλικά:

Για 18 ψωμάκια*:
 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα χλιαρό**
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
Χλιαρό νερό τόσο όσο χρειαστεί **
Λίγο επιπλέον γάλα ή ένα αυγό για το άλειμμα
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ζυμαράκι μας.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το λάδι το γάλα, τη ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι το οποίο καλό είναι να το κοσκινίσουμε, την ρίγανη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα.  Αρχίζουμε με το χέρι να αναδεύουμε τα υλικά μας προσθέτοντας νερό τόσο όσο μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι απαλό που δεν κολλάει στα χέρια αλλά όχι σφικτό. Να έχουμε υπόψη μας ότι όταν θα φουσκώσει θα είναι πολύ πιο διαχειρήσημο. Όταν έρθει στο σημείο που επιθυμούμε το μαζεύουμε σε μπάλα, το σκεπάζουμε και  αφήνουμε τη ζύμη  να διπλασιαστεί (περίπου μία (1) ώρα, ίσως και παραπάνω ).
Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, λαδώνουμε τα χέρια μας,  παίρνουμε ποσότητα στο μέγεθος ενός μεγάλου μανταρινιού. Το πλάθουμε σε μπαλίτσα και το αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα μέσα σε ταψί. Ετοιμάζουμε 18 μπάλες και αφού τις σκεπάσουμε τις αφήνουμε να ξεκουραστούν και να πάρουν τον όγκο τους για 15 με 20 λεπτά.
     Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο C .
Αλείφουμε με γάλα τα ψωμάκια μας και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν τα θέλουμε πιο γυαλιστερά μπορούμε να τα αλείψουμε και με αυγό.

*Αν θέλετε μεγαλύτερα τα ψωμάκια σας αντί για 18 χωρίστε σε 12
**προσοχή, το γάλα και το νερό πρέπει να είναι χλιαρά αλλά όχι καυτά για να μην κάψουμε και καταστρέψουμε την μαγιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου