Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
Για την μαρινάδα:
5 κουταλιές σούπας μουστάρδα
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 κουταλιά σούπας πάπρικα γλυκιά
1 σκελίδα πολτοποιημένο σκόρδο
Χυμό 2 μέτριων λεμονιών
Ξύσμα 2 λεμονιών
Αλάτι – Πιπέρι
6 μέτριες πατάτες (πλυμένες καλά) φρέσκιες με τη φλούδα τους
κομμένες σε κυδωνάτο λεπτό σχήμα
Εκτέλεση:
Καλό είναι να το ετοιμάσετε τουλάχιστον 4 ώρες πριν το
μαγειρέψετε, ακόμα και από βραδύς αρκεί να το διατηρήσετε στο ψυγείο καλά
σκεπασμένο.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το κοτόπουλο ανακατεύοντας καλά
όλα τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω.
Παίρνουμε το κοτόπουλο και από την πλευρά που είναι το
στήθος σηκώνουμε το δέρμα βάζοντας το χέρι μας όσο πιο βαθιά μπορούμε ώστε να
το αποκολλήσουμε από το κρέας. Βάζουμε στο χέρι μας ποσότητα από την μαρινάδα
και αρχίζουμε να αλείφουμε εσωτερικά το κοτόπουλο να πάει παντού. Το γυρίζουμε
από την πλευρά της ραχοκοκαλιάς και το κόβουμε κατά μήκος από κάτω μέχρι το
λαιμό. Προσοχή, χωρίζουμε μόνο την πλευρά της ραχοκοκαλιάς, όχι την κάτω πλευρά
που είναι το στήθος. Το ανοίγουμε καλά και το αλείφουμε και εσωτερικά με τη
μαρινάδα μας. Του κάνουμε ένα τελευταίο μασαζάκι με την υπόλοιπη μαρινάδα
εξωτερικά, παντού, και το αφήνουμε να μαριναριστεί και να τραβήξει τα αρώματα.
Με την ίδια μαρινάδα που βάλαμε στο κοτόπουλο αλείφουμε και
ανακατεύουμε και τις πατάτες μας,
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το κοτόπουλο απλωτό με την πλευρά
του στήθους προς τα πάνω. Αραδιάζουμε
γύρω του και τις πατάτες και σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Νερό ΔΕΝ
βάζουμε καθόλου!!! Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο αέρα ή αντιστάσεις στους 250ο C για
20 λεπτά. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40
λεπτά περίπου.
Το Κυριακάτικο υπέροχο φαγάκι μας είναι έτοιμο και
είναι…πεντανόστιμο!!!
Μμμμμμμμμμμμ!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου