Κυκλοφορήσαμε...

Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε και θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου προτάσεις.

Κυκλοφορεί σε Ελληνικά αλλά και άλλες οκτώ γλώσσες.

Μια πρωτότυπη μαγειρική έκδοση με πάνω από 120 συνταγές από φαγητά και γλυκά, σε σχήμα όμορφο και χρηστικό.

Για να το προμηθευτείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο efialif@yahoo.gr

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Καρυδόπιτα με κρέμα καραμελέ της Ελένης...

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Υλικά:

Για την καραμέλα:

1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού


Για την κρέμα καραμελέ:

6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
3 βανίλιες
4 κούπες γάλα χλιαρό
Λίγο ανθόνερο

Για την καρυδόπιτα:

1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα καρύδια
¾ της κούπας τριμμένη φρυγανιά
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

Εκτέλεση:


Για την καραμέλα:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, δεν τα ανακατεύω ΚΑΘΟΛΟΥ, και όταν πάρει το μείγμα καστανό χρώμα το αποσύρω από τη φωτιά και το ρίχνω σε στρογγυλή φόρμα του κέικ (διαμέτρου 24 ή 26 εκ.) φροντίζοντας να πάει όχι μόνο στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα.

Για την κρέμα καραμελέ:

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και τις βανίλιες για δέκα λεπτά. Χαμηλώνω στο 1 την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα. Θα παρατηρήσετε να δημιουργείται αρκετός αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς
Το υλικό μας τώρα το ρίχνουμε στην φόρμα του κέικ με την καραμέλα αφού βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε την φόρμα του κέικ σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο c , σε αέρα για 35΄. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα (κουράγιο…)

Για την καρυδόπιτα:

Σε ένα  μπολ χτυπάμε για δέκα λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ στο 1 και προσθέτω τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο ώσπου να ομογενοποιηθούν .

Όταν είναι έτοιμη η κρέμα καραμελέ (πρέπει να έχει κάνει τσίπα στην επιφάνεια) τη βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της καρυδόπιτας πάνω στην κρέμα περιμετρικά.
Ξαναβάζουμε τη φόρμα στο φούρνο (με το ταψάκι φυσικά) ψήνουμε για άλλα 30΄.
Όταν τελειώσουμε το ψήσιμο αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή γύρω στις 14 ώρες πριν το ξεφορμάρουμε.
Κατά το ξεφορμάρισμα θα βοηθούσε η χρήση ενός μαχαιριού περιμετρικά της φόρμας.
Καλή επιτυχία!!!


1 σχόλιο: