Υλικά:
3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι χυμο
πορτοκάλι φρέσκο
½ ποτήρι κονιάκ
1 κουταλάκι κανελογαρύφαλο κοπανισμένα
1 κουταλάκι σόδα (διαλυμένη σε χυμό μισού λεμονιού)
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
250 γρ. καρύδια
Σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια μέλι
Φλούδα ενός λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Για το ζυμάρι:
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι, το χυμό, το
κονιάκ, τη ζάχαρη, τη σόδα,
τα κανελογαρύφαλα και το ξύσμα. Στη συνέχεια
προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ στην αρχή με το σύρμα και όταν
δεν μπορούμε άλλο συνεχίζουμε με το χέρι. Η ζύμη μας γίνεται έτσι ώστε να μην
κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε μέρη από τη ζύμη την πιέζουμε με τα χέρια να
γίνεται στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου και πάχος γύρω στα 3 εκατοστά και με την
βοήθεια κουπ-πατ κόβουμε τα μελομακάρονά μας. Αν επιθυμείτε μπορείτε να δίνετε
το παραδοσιακό οβάλ σχήμα κάνοντάς τα
ένα-ένα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο
κελσίου πάνω κάτω αντίσταση για 20 με 25 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε για δέκα λεπτά περίπου το νερό, τη ζάχαρη, τη
φλούδα λεμονιού και την κανέλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και βράζουμε για
3 περίπου λεπτά. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν με ένα κουταλάκι ρίξουμε μια
σταγόνα πάνω στο νύχι μας και αυτό δεν γλιστράει αλλά παραμένει. Δεν πρέπει να
είναι ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και πολύ δεμένο.
Σιρόπιασμα:
Έχοντας το σιρόπι ζεστό ρίχνουμε 5-5 τα μελομακάρονα και τα
βοηθάμε με τρυπητή κουτάλα να βραχούν καλά- καλά για 3 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε
ένα στην αρχή να δείτε πόσο σιροπιασμένο σας αρέσει ώστε να συνεχίσετε με τα
υπόλοιπα.
Τοποθετήστε τα σε τρυπητό σκεύος να σουρώσουν για λίγο και
στη συνέχεια πασπαλίστε τα με μπόλικο τριμμένο καρύδι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου