Η Χανιώτικη κρεατόπιτα ή τούρτα Κυδωνίας ή τούρτα κατσίκι (αν αντί για αρνί βάλουμε κατσίκι) αποτελεί ένα απο τα πιο εξαιρετικά πιάτα της πόλης των Χανίων και αν κάποιος μπει στον κόπο να την ετοιμάσει πραγματικά δεν θα το μετανιώσει. Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου κουνιαδετούλας Μαριώς και είναι απλά...ΤΕΛΕΙΑ!!!
Υλικά:
1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κεσεδάκι (του γιαουρτιού) τυρί γκούντα τριμμένο
Για την γέμιση:
800γρ. μυζήθρα Χανίων
4 κουταλιές σούπας στάκα
Αλάτι-πιπέρι
6 φέτες τυρί για τοστ
Λίγο φρέσκο δυόσμο
1 αυγό για επάλειψη
Λίγο σουσάμι για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και
ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Παίρνουμε τα 2/3 από την ζύμη και την ανοίγουμε με ένα
πλάστη. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψάκι. Ρίχνουμε διάσπαρτα ένα
μέρος από την μυζήθρα μας, προσθέτουμε κομματάκια από το κρέας, την στάκα και
τέλος την υπόλοιπη μυζήθρα και το υπόλοιπο κρέας. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε,
ρίχνουμε το δυόσμο και σκεπάζουμε με το τυρί του τοστ.
Ανοίγουμε σε φύλλο και το υπόλοιπο ζυμάρι μας και σκεπάζουμε
την κρεατόπιτα.
Αφού την αυγώσουμε και την πασπαλίσουμε με σουσάμι, την
τοποθετούμε στην χαμηλή σχάρα του φούρνου και την ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200ο C,
σε αντιστάσεις, περίπου 40 λεπτά.
Σημ: αν δεν θέλετε να την ψήσετε άμεσα μπορείτε να την
σκεπάσετε καλά και να την βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θα την χρειαστείτε
ξεπαγώστε την από το προηγούμενο βράδυ και αφού την ψήσετε όπως περιγράφουμε
μόλις ετοιμαστεί σβήστε τον φούρνο και βάλτε την εντελώς στον πάτο να πάρει όλη την ζέστη και να ψηθεί καλά το κάτω
φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου