1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
3 βανίλιες
4 κούπες γάλα χλιαρό
Λίγο ανθόνερο
Για την καρυδόπιτα:
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα καρύδια
¾ της κούπας τριμμένη φρυγανιά
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Για την καραμέλα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια
θερμοκρασία, δεν τα ανακατεύω ΚΑΘΟΛΟΥ, και όταν πάρει το μείγμα καστανό χρώμα
το αποσύρω από τη φωτιά και το ρίχνω σε στρογγυλή φόρμα του κέικ (διαμέτρου 24
ή 26 εκ. )
φροντίζοντας να πάει όχι μόνο στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα.
Για την κρέμα καραμελέ:
Το υλικό μας τώρα το ρίχνουμε στην φόρμα του κέικ με την
καραμέλα αφού βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε την φόρμα του κέικ σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει
νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο c , σε αέρα για 35΄. Κατά τη
διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα (κουράγιο…)
Για την καρυδόπιτα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε
για δέκα λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ στο 1 και
προσθέτω τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο ώσπου
να ομογενοποιηθούν .
Όταν είναι έτοιμη η κρέμα καραμελέ (πρέπει να έχει κάνει
τσίπα στην επιφάνεια) τη βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε
σιγά-σιγά το μείγμα της καρυδόπιτας πάνω στην κρέμα περιμετρικά.
Ξαναβάζουμε τη φόρμα στο φούρνο (με το ταψάκι φυσικά)
ψήνουμε για άλλα 30΄.
Όταν τελειώσουμε το ψήσιμο αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει
και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή γύρω στις 14 ώρες πριν το
ξεφορμάρουμε.
Κατά το ξεφορμάρισμα θα βοηθούσε η χρήση ενός μαχαιριού
περιμετρικά της φόρμας.
Καλή επιτυχία!!!
Τελεια ιδέα
ΑπάντησηΔιαγραφή