Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόψωμο


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
1 μαγιά ξηρή
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κουταλιά σούπας γλυκάνισο (κοπανισμένο)
1 κουταλιά σούπας κακουλέ (κοπανισμένο)
Μισή κούπα λάδι ραφινέ
2 κούπες χλιαρό νερό
6 κουταλιές σούπας μέλι
1 αυγό για επάλειψη στο τέλος




Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο και τον κακουλέ και ανοίγουμε μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε το λάδι και το χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Από το σύνολο της ζύμης κρατάμε ένα μέρος σε μέγεθος πορτοκαλιού για να στολίσουμε το Χριστόψωμο μας. Με την υπόλοιπη φτιάχνουμε μια ζυμαρένια μπάλα και την τοποθετούμε σε ταψάκι διαμέτρου περίπου 24εκ. έχοντας τοποθετήσει λαδόκολλα .Βάζουμε από πάνω τα στολίδια που φτιάχνουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε (κορδόνια σε σχήμα σταυρού, φυλλαράκια κ.λ.π.) και αφήνουμε το Χριστόψωμο να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμο το αυγώνουμε καλά καλά και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 45 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου